scheidende ouders

Begeleiding voor ouders in of na scheiding

Ik begeleid ouders die in scheiding liggen of gescheiden zijn, bij het opstellen van een ouderschapsplan. Via de mediator of advocaat wordt een scheiding vaak alleen in kwantitatieve zin geregeld; het gaat over geld en over het aantal uren dat de kinderen bij de een of de ander is.

Scheiden: een pijnlijk proces

Scheiden is een pijnlijk en een ingrijpend proces, waar niemand voor zijn plezier door heen gaat. Wanneer mensen trouwen of een duurzame relatie met elkaar aangaan, is er de intentie om langdurig bij elkaar te blijven, en vaak ook samen kinderen te krijgen en op te voeden. Liefde is de basis van een relatie, maar soms zijn er gebeurtenissen die de relatie negatief beïnvloeden. Vaak leiden de gebeurtenissen tot conflicten, en uiteindelijk zelfs tot een relatiebreuk. De liefde maakt dan plaats voor een emotionele chaos; verlies en verdriet, schuld en schaamte, boosheid en rancune. Niet voor niets wordt een scheiding ervaren als een van de meest stressvolle gebeurtenissen in een mensenleven. 1 Op de 3 relaties stranden, en bij samengestelde gezinnen is de verhouding zelfs 2 op 3. In de meeste gevallen zijn hier kinderen bij betrokken. Sommige kinderen maken zelfs meerdere scheidingen mee!

kind van de rekening

Voor de kinderen is een scheiding ook een traumatische ervaring met vaak langdurige gevolgen. Voor de kinderen is een scheiding een groot verlies. Ook al ervaren kinderen, tegenwoordig, een scheiding als iets wat vaak gebeurt en dat het bijna normaal lijkt, voor hen blijft het een groot verlies. Kinderen zijn loyaal aan beide ouders en willen graag hun ouders bij elkaar zien. De belangrijkste oorzaak van de negatieve effecten van scheiding op gescheiden partners en hun kinderen zijn conflicten tussen de ex-partners. Maar…  het kind mag niet met de rekening komen te zitten.

conflicten en kwetsuren

De conflicten tussen ex-partners worden vaak aangewakkerd door verliezen en kwetsuren die tijdens de relatie en gedurende de scheiding zijn opgelopen. Beide ex-partners zijn in hun relatie en in hun scheiding beschadigd geraakt en zijn pas weer in staat om zich tot elkaar weer te kunnen verhouden als er aandacht wordt besteed aan de verliezen en beschadigingen die zij hebben opgelopen.

Duurzaam ouderschap

Om een goede basis te leggen voor de toekomst, is het belangrijk dat het vertrouwen tussen de ex-partners wordt hersteld. Door terug te gaan naar wat hen destijds heeft verbonden en naar de kwetsuren en verliezen die zijn opgelopen, en zodoende te komen tot erkenning en vergeving. Een transformatie van ex-partners naar duurzaam ouderschap.

SCHIP-aanpak

Ik begeleid jullie bij jullie scheiding volgens de SCHIP-aanpak. De SCHIP-aanpak is een postrelationeel rouwtraject dat de ex-partners samen doorlopen, waarin aandacht is voor datgene dat de ex-partners hebben verloren, elkaars kwetsuren en het geschonden vertrouwen met als uiteindelijk doel de ex-partners opnieuw met elkaar te verbinden als ‘partners in ouderschap’. Zie ook de pagina (V)echt gescheiden, (V)echt verbonden.

Ik ben opgeleid tot gecertificeerd SCHIP-behandelaar.